Krishantering.

Jag bröt google-förbudet och läste på en del om bröstcancer. Jag tycker inte om att inte ha kontroll och precis som i barnlöshetssvängen är ovissheten det värsta. Ni vet hur man tänker "Om vi bara kunde få veta om vi i alla fall över huvudtaget kommer att få ett barn?!" tänker man nu "Om vi i alla fall bara kan få veta hur det står till/om det kommer gå bra/hur behandlingarna ska se ut!" Efter googlandet kände jag att jag återfick en liten känsla av kontroll. Nu vet jag exakt hur man brukar behandla den här typen av cancer och jag vet att det kanske blir en jäkla tung period av behandlingar (dock inte nödvändigtvis) MEN jag vet också att den inte innebär att man dör knall och fall och att det faktiskt är väldigt stor chans att man överlever och att OM det i allra allra allra värsta hemskaste fall inte går att bota så lever man ett gott liv med hjälp av behandlingar i flera år efter beskedet. Jag läste också på en del om krishantering, om de olika faserna i krisen:
1. Chock
2. Reaktion
3. Bearbetning
4. Nyorientering
Jag läste även att det inte alls behöver se ut såhär eftersom alla människor är olika. Jag vet inte alls i vilket steg jag befinner mig i, eller mamma, eller pappa, eller mina syskon. Jag kanske är någonstans mellan steg två och tre eftersom jag fortfarande kan börja gråta som ett litet barn när som helst, men att jag även har en fot i bearbetningsprocessen eftersom jag nu försöker återfå kontroll. Det bästa för mig hade varit om jag hade fått följa med mamma på vartenda litet läkarmöte och varenda besök på sjukhuset, då hade jag kanske känt att jag hade kontroll. Men jag inser att det är inte min roll, det är pappas. På tal om pappa så läste jag också att det är väldigt vanligt att den äkta hälften till den cancerdrabbade behöver kuratorsamtal, men som vanligt inom vården är det inget man erbjuds utan man måste själv be om det (jag tycker förstås också att mamma borde släppa sina gamla fördomar om psykologer och kuratorer och gå och prata med någon även hon, och jag, och de andra). Jag önskar att jag kunde ta pappa i handen och säga att "Kom nu, så går vi till kuratorn!"Men det är svårt att lära gamla hundar sitta, antar jag. Som tur är finns det andra typer av terapi och jag märkte när vi gick längs havet i helgen, pappa och jag, att det har en sällsamt lugnande effekt på oss båda. Ingen annanstans känner jag mig så lugn och trygg och hemma som där på klipporna och samtidigt så liten inför storheten. Jag antar att han känner likadant. Jag älskar när havet ser ut såhär. Det är min absoluta favorit. Med åskan på intågande.

För mig, som gärna ser mig själv som högpresterande, innebär det här ännu en termin av bara G. Insikten om att jag än en gång måste släppa ambitioner och bara göra precis det jag klarar av och inte mer. Och det är att kräva mycket och det är hårt för en sån som mig, men det är okej. Det är faktiskt okej att inte vara bäst jämt. 

För övrigt läste jag också att den jobbigaste perioden för den drabbade kan komma efteråt, när behandlingarna är klara och man är friskförklarad. Det kan bli jobbigt utan den trygghet som kontakten med vården innebär och det kan vara jobbigt när alla är glada och tycker att allt ska bli precis som vanligt igen och själv så står man där med en märklig känsla av tomhet. Jag ska försöka komma ihåg det när jag är som lyckligast över att du är friskförklarad mamma!

Kommentarer
Postat av: Mamma

Jag älskar dig!

2011-09-19 @ 19:18:29
Postat av: Orättvisan.

Och jag älskar DIG!

2011-09-19 @ 19:38:27
URL: http://orattvisan.blogg.se/
Postat av: Icka

Tänker på Er, hoppas allt blir bra såklart...

kram

2011-09-19 @ 20:10:48
URL: http://ickans.blogg.se/
Postat av: J.

Min mamma, mormor, och mormors mormor har haft bröstcancer, min moster har haft äggstockscancer vilket är samma typ av tumör som bc, och de mår bra alla tre som lever och har överlevt sin cancer :) Så de går nog bra med din mor också :)

2011-09-19 @ 20:32:55
Postat av: baltazaar

Jag har också haft en närstående som haft cancer, dock inte samma sort (hennes var mycket värre).

Och några såna småtips som kan vara bra att veta innan kan du få om du vill..

Det första är att även om din pappa kommer vara den som följer med och stöttar på samtalen/undersökningarna, så är det bra om ni räknar in hur han mår...det jag menar är att när man mår dåligt och är ledsen så har man ofta väldigt svårt att minnas. Det kommer förmodligen gälla din mamma, men förmodligen även din pappa. Det kan vara så att det är en trygghet om någon som är lite mindre påverkad av allt det jobbiga följer med som "lyssnare" på de viktiga samtalen och mötena, annars glömmer man lätt bort allting när man kommit därifrån. (det vet ju kanske själv från när man var på de kritiska ivf-samtalen).

Ett annat är att den som är drabbad av cancer ofta (inte alltid) känner att den får trösta alla andra, och att det bara pratas om sjukdomen. Det är viktigt att minnas att man också kan få må bra under en behandling, leva så vanligt man kan och få skratta ordentligt utan att det är "fel"! Förstår du hur jag menar?

Nu kommer din mamma med all sannolikhet klara sig alldeles utmärkt, även om det kommer vara kämpigt, men en sista sak att tänka på kan vara att hon kanske kommer behöva få vara lite otrevlig ibland också, UTAN att någon ska ta åt sig. Bara finns där för henne så kommer allting ordna sig jättefint ska du se <3

Dessa tips är såklart inte universella sanningar, men tja.. de KAN vara användbara! Ville bara visa att jag faktiskt bryr mig på riktigt. Tror alla kan relatera till cancer nuförtiden tyvärr. Har hon klarat av att vara mamma så klarar hon av detta med <3

pepp pepp

2011-09-19 @ 21:26:14
URL: http://baltazaar.blogg.se/
Postat av: Orättvisan.

Så fina ni är! <3 Verkligen jättemycket tack för erat fina stöd.Och tack så jättemycket Baltazaar för dina fina råd, det betyder verkligen jättemycket. Jag ska verkligen tänka på det med pappa och att det är lätt att glömma i sådana situationer.

Bra tankar om att man måste få vara både otrevlig och glad, jag ska verkligen tänka på det. Jag tror dina råd är bra både för mig, mamma, pappa och alla andra som på något vis drabbas av cancer. tack så jättemycket! <3

2011-09-19 @ 21:55:39
URL: http://orattvisan.blogg.se/
Postat av: Mette

Oj, vilket starkt inlägg!

Hoppas allt går bra med din mamma och med er resten i familjen.<3 KRAMAR <3

2011-09-20 @ 07:00:24
URL: http://mettemaarit.blogspot.com/
Postat av: ettvanligtliv

Så fint och starkt skrivet. All lycka till till din familj!

Kramar!

2011-09-21 @ 10:43:55
URL: http://ettvanligtliv.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0